Sayur Petai

Pete tumbuh di beberapa wilayah di Asia Tenggara, terutama di Indonesia, dan dikenal sebagai kacang petai atau parkia speciosa. Buah pete memiliki bentuk yang panjang dan silindris, dengan biji-biji yang terbungkus dalam kulit tebal berwarna hijau. Sering digunakan dalam masakan tradisional Indonesia, khususnya dalam hidangan seperti sambal, sayur, atau tumis. kacang petai memiliki sejarah panjang dalam penggunaannya sebagai makanan di Indonesia dan negara-negara tetangga. Pete bukan hanya bahan masakan populer, tetapi juga memiliki manfaat kesehatan yang menakjubkanPetai sering digantung di gerai-gerai tepi jalan yang menjualnya bagi menarik pelanggan untuk membelinya. Jika di Thailand, petai akan digantung dihadapan restoran sebagai isyarat bahawa restoran tersebut turut menghidangkan masakan yang berkaitan dengan petai. Petai: Sayuran Hutan yang Kaya Nutrisi Nama saintifik bagi petai adalah parkia speciosa dan ia turut dikenali dengan nama lain di negara-negara lain seperti sataw (Thailand), peteh/pete (Indonesia), yongchak (India) bitter bean, stink bean, sator bean atau twisted cluster bean. Ia sering dimakan oleh penduduk di kawasan selatan Asia Tenggara. Pokok petai menghasilkan kacang dengan bentuk yang panjang dan rata yang boleh dimakan dengan biji berwarna hijau terang. Ia tergolong dalam keluarga kekacang dan dituai dari pokok hutan hujan tinggi yang boleh tumbuh antara ketinggian 15 meter dan 45 meter. Ia adalah tumbuhan atau hidangan yang popular di kawasan selatan Burma, Thailand, Singapura, Malaysia, dan Indonesia. Dengan kepekatan asid amino yang tinggi, kacang yang penuh dengan nutrisi ini mempunyai aroma yang dikatakan berbau seperti gas metana oleh sesetengah individu. Kandungan nutrisi petai Ia adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan mineral seperti kalium, mangan, kalsium, zat besi, zink, tembaga dan fosforus. Selain itu, ia turut kaya dengan kandungan vitamin seperti vitamin A yang hadir dalam bentuk beta-karoten, vitamin B1, vitamin B6, folat, dan vitamin C. Selain itu, ia adalah sumber protein yang sangat baik, rendah lemak dan serat makanan dan rendah gula, menjadikannya sesuai untuk pesakit diabetes jenis 2.
Manfaat kesihatan dari petai : Kesihatan pencernaan Individu yang memakan diet yang tinggi serat mempunyai kadar sembelit lebih rendah berbanding orang yang menggunakan diet rendah serat. Selain itu, mereka juga mempunyai peluang yang lebih kecil untuk mendapat buasir dan diverticulitis. Terdapat 2 jenis serat – tidak larut dan larut. Serat yang tidak larut biasanya terdapat dalam pulpa buah, bran bijirin, dan kulit sayuran, dan ia tidak larut dalam cecair. Serat yang tidak larut dikaitkan dengan pembuangan najis dan perlindungan kanser yang lebih baik. Serat larut pula ditemui dalam pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan, bijian, kekacang, legum, bijirin dan ianya larut dalam air. Ia menambahkan rasa kenyang, mengurangkan kolesterol LDL (buruk), dan memperlahankan pelepasan gula daripada makanan ke dalam darah. Lebih penting lagi, serat larut sangat dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung, diabetes mellitus jenis 2, dan obesiti. Kesihatan buah pinggang Kalium (potassium) adalah mineral penting yang sangat diperlukan untuk fungsi asas tubuh badan manusia. Tahap kalium yang rendah dalam diet boleh memberi kesan kepada kedua-dua jantung dan otak anda. Tambahan pula, ia memainkan peranan penting dalam memastikan tubuh agar terhidrasi dengan baik, dengan berfungsi bersama-sama dengan garam untuk menyokong fungsi sel dalam tubuh badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa petai boleh mengurangkan risiko batu karang yang mana ia boleh menjadi sangat menyakitkan terhadap seseorang individu yang mengalaminya. Oleh itu, diet yang tinggi dengan kandungan kalium dan rendah kolesterol adalah pertahanan terbaik anda terhadap pembentukan batu karang. Kesihatan mental yang lebih baik Ia mengandungi tryptophan, yang merupakan asid amino penting (tryptophan dianggap sebagai asid amino penting kerana badan kita tidak dapat menghasilkannya) yang berfungsi sebagai pengatur perasaan semula jadi kerana ia mempunyai keupayaan untuk membantu keseimbangan badan dan menghasilkan hormon tertentu secara semula jadi, terutamanya serotonin. Serotonin adalah hormon neurotransmitter yang digelar “molekul gembira,’ dan dengan meningkatkan tahap serotonin, asid amino tryptophan dapat meningkatkan kualiti hidup bagi pesakit yang mempunyai masalah mental dan kesihatan yang berkaitan dengan otak yang berbeza. Selaras dengan kajian semasa yang dijalankan oleh MIND dalam kalangan individu yang bergelut dengan gangguan kemurungan, ramai antara mereka yang berasa jauh lebih baik selepas memakan petai. Ini kerana petai memiliki kandungan tryptophan, sejenis protein yang membantu menghasilkan serotonin. Serotonin menyebabkan seseorang individu berasa lebih tenang, meningkatkan mood dan biasanya menyebabkan seseorang individu berasa lebih selesa. Kesihatan gigi dan tulang Kalsium adalah mineral yang diperlukan untuk kehidupan dan manusia. Di antara semua manfaat kesihatan kalsium, yang paling penting termasuklah mengekalkan kesihatan gigi dan kesihatan tulang, serta mengurangkan obesiti dan mencegah kanser kolon. Penyelidikan yang telah dijalankan juga menyokong pengambilan kalsium yang mencukupi dan diet rendah lemak sebagai satu cara untuk mengurangkan risiko hipertensi dan penyakit kardiovaskular. Kekurangan pengambilan mineral ini boleh membawa kepada peningkatan kerapuhan gigi dan kuku, kerosakan tulang, dan kesihatan yang lebih buruk. Semasa kehamilan Bagi seseorang wanita yang hamil, anda perlu menggandakan jumlah zat besi kerana tubuh badan anda menggunakan mineral penting ini untuk membuat darah tambahan untuk bayi anda. Lebih penting lagi, wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk plasenta dan bayi yang semakin membesar, terutama pada trimester ke-2 dan ke-3. Adalah disyorkan untuk memasukkan sumber semula jadi vitamin C (seperti strawberi, jus oren segar, saderi, atau brokoli) dalam setiap hidangan, terutamanya apabila mengambil zat besi daripada sumber berasaskan tumbuhan kerana vitamin C boleh membantu anda menyerap sehingga 6 kali lebih banyak mineral ini.
Cara memasak sayur petai : 1. Oseng Cumi Pete 12 Resep Masakan Pete (Petai) Yang Lezat Bahan Oseng Cumi Pete , 100gr cumi asin, rebus, cuci dan bersihkan , Pete , 2 daun jeruk , 1 sdt gula merah , Garam, gula pasir, kaldu jamur sesuai selera , Air secukupnya , Bumbu Halus , 3 cabe merah besar , 5 bawang merah , 3 bawang putih , 1 kemiri , 1 tomat . Cara Membuat Oseng Cumi Pete Tumis bumbu halus dg daun jeruk hingga matang dan harum. Masukkan gula merah, aduk rata, masukkan pete, air sedikit, masak hingga pete lunak. Masukkan cumi asin, air lagi sesuai selera, masak sebentar hingga mendidih, koreksi rasa. Angkat dan sajikan. 2. Sambal Pete 12 Resep Masakan Pete (Petai) Yang Lezat Bahan Sambal Pete 4 lonjor pete kupas, belah dua 2 lbr daun jeruk , 2 sdm air asem jawa , Garam, kaldu jamur, gula merah, air secukupnya , Bumbu Halus , 100 gr cabe rawit campur , 20 bh cabe merah keriting , 20 siung bawang merah , 5 siung bawang putih , 3 bh tomat uk.besar . Cara membuat Sambal Pete Tumis bumbu halus hingga harum masukkan daun jeruk aduk rata tambahkan garam, kaldu jamur, gula merah, air secukupnya aduk rata. Masukkan pete kupas aduk rata masak bumbu hingga matang, koreksi rasa. Angkat biarkan suhu ruang. Simpan dalam jar tertutup spy tahan lama. 3. Sambal Udang Pete 12 Resep Masakan Pete (Petai) Yang Lezat Bahan Sambal Udang Pete 15 ekor udang segar, kulit tdk dikupas , 2 papan petai , 1 batang serai , 1 sdt penyedap , 1 sdt garam , 1 sdt gula pasir , 1 ruas lengkuas, geprek , 3 lembar daun jeruk , Bumbu Halus , 10 cabe kriting , 20 cabe rawit , 8 siung bawang merah , 5 siung bawang putih , 3 butir kemiri , 1 buah tomat . Cara Membuat Sambal Udang Pete cuci bersih udang, biarkan utuh dgn kulitnya. Sisihkan. tumis bumbu halus, masukkan daun jeruk, lengkuas dan sereh. Aduk2 sampai harum. Tambahkan penyedap. masukkan udang, aduk rata. Beri sedikit air, tambahkan pete, garam dan gula pasir. Masak sampai air menyusut. Koreksi rasa. Angkat dan sajikan.
Harga Petai per Keris/ Papan : Berikut ini akan kita simak bersama-sama harga terkini petai yang kami kumpulkan dari berbagai sumber. Kota Harga Petai Satuan . Jakarta 5.000 Papan . Batam 5.000 Papan . Medan 2.000 Papan . Harga Petai Di Pasaran 4.500 Papan . Pontianak 2.500 Papan . Malaysia 20.000 Pack . Lampung 2.000 Keris . Bogor 4.500 Keris . Surabaya 5.000 Keris . Amerika 35.000 Pack . Bandung 4.000 Keris . Jogja 1.300 Keris . Malang 4.000 Keris . Solo 2.000 Keris
Sumbernya : https://hellodoktor.com/pemakanan/fakta-nutrisi/petai-sayuran-hutan-yang-kaya-nutrisi/

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Sayur Kangkung

Sayur Pakcoy